Відокремлений структурний підрозділ
"Ірпінський фаховий коледж
Національного університету біоресурсів
і природокористування України"

Аби не забути – треба пам’ятати,

 А щоб пам’ятати – треба знати.

 Треба знати і пам’ятати.

 

15 лютого 2021 року у коледжі відбувся мітинг - реквієм до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Пам'ятну дату було встановлено 16 років тому згідно з указом (№180/2004 від 11 лютого 2004 року) Президента України Леоніда Кучми, і вона є щорічною.  Саме цю дату обрали не випадково. Цього дня відзначали річницю завершення виведення радянських військ з Афганістану.

Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників. У цей скорботний день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу. Не оминули ці сумні події сучасної історії і колектив нашого коледжу.

У літописі нашого навчального закладу особливі сторінки належать памʼяті загиблого в Афганістані випускника коледжу, посмертно нагородженого орденом Червоної зірки - Сергія Лантушенка та новітнім героям України, серед яких і співробітник коледжу Ільґар Багіров (позивний «Балу»), який віддав своє життя на сході держави і посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Вони назавжди залишаються зразком хоробрості та відваги, еталоном патріотизму та мужності для сьогоднішнього молодого покоління студентів і співробітників ВCП "Ірпінський фаховий коледж НУБіП України ".

У мітингу - реквіємі взяли участь представники  Ірпінської регіональної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), Ірпінсько-Бучанського об'єднаного міського військового комісаріату, старша військова капеланка духовного управління українських церков - волонтер Любов Володарська, сестра Сергія Лантушенка Мар’яна Кулаєва, ветерани праці, викладачі, студенти та співробітники коледжу, учні ІАЛ НУБіП України.

Зі словами памʼяті до студентів і всіх присутніх звернулися директорка коледжу Наталія Ільченко, Мар’яна Кулаєва, ветеран афганської війни – заступник голови Київської обласної організації інвалідів війни, збройних сил та учасників бойових дій Валерій Малашенко, капеланка Любов Володарська (Бася Володарська). Студенти коледжу та учні Ірпінського академічного ліцею НУБіП України виконали зворушливу пісню «Мати» та декламували поетичні рядки авторів сучасної поезії.

Присутні вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання і поклали  квіти до барельєфа Сергія Лантушенка і меморіальної дошки Ільґару Багірову.

Після мітингу Бася Володарська вручила подяки від ради військових капеланів Української Євангельської Церкви за надання волонтерської допомоги і активну участь у розбудові Збройних сил України директорці коледжу Наталії Ільченко та керівнику художньому Наталії Шмарко.

Історія нашого народу надає нам героїчні приклади виконання воїнами війскового обовʼязку та беззавітного служіння своїй Батьківщині. Священною є пам'ять про героїзм українських хлопців при виконанні інтернаціонального обов'язку, їх готовність віддати за мир в Україні найдорожче - своє життя. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять загиблих, схиляємо голову перед їх подвигом, мужністю та витримкою.

Низький уклін батькам і матерям, які виховали синів – героїв!

Уклін – живим, полеглим - слава!

 

Андрій Сиротенко,

заступник директора з виховної роботи