Відокремлений структурний підрозділ
"Ірпінський фаховий коледж
Національного університету біоресурсів
і природокористування України"

2 лютого відповідно до плану роботи гуртка «Світ товарознавства» викладач циклової комісії маркетингу і торгівлі к.с-г.н. Поцелуйко М.П. на базі лабораторії дослідження якості харчових продуктів провів практичне заняття на тему: «Визначення органолептичних і фізико-хімічних показників якості молока на відповідність ДСТУ» для учнів 9-В класу Ірпінського академічного ліцею НУБіП України.

Перед початком заняття педагог ознайомив ліцеїстів з можливостями навчальної лабораторії та провів інструктаж з техніки безпеки. Дев’ятикласники активно долучилися до визначення органолептичних та фізико-хімічних показників якості досліджуваних зразків молока. При цьому титрометричним методом визначили титровану кислотність молока (ГОСТ 3624-92):

1. У колбу налили 10 мл молока + 20 мл дистильованої вади і 3 каплі фенолфталеїну.

2. Вміст колби відтитрували 0,1 н. розчином NaOH до появи рожевого забарвлення, яке зникло впродовж 1хв.

3. Кількість NaOH, витраченого на нейтралізацію 10 мл молока, помножена на 10, дає кислотність у градусах Тернера (ºТ).

Аерометричним методом, що базується на законі Архімеда, тобто чим нижча щільність, тим глибше в рідину зануриться ареометр, визначили густину молока (ГОСТ 3625-84):

1. У циліндр ємністю 250 млналили 170-200 мл молока.

2. Потім повільно занурили ареометр у циліндр з молоком на 1-2 хв.

3. Провели поділки: одну за верхньою шкалою ареометра, що показує температуру, а другу – за нижньою шкалою ареометра, яка показує густину.

Учні ліцею з інтересом долучилися до практичної роботи під керівництвом завідувача лабораторії.

Висловлюємо щиру подяку всім, хто долучився до проведення заняття, та сподіваємося, що отримані знання ліцеїсти застосовуватимуть у майбутньому.

 

Вінник І.В.,

голова циклової комісії маркетингу і торгівлі