Відокремлений структурний підрозділ
"Ірпінський фаховий коледж
Національного університету біоресурсів
і природокористування України"

       22 – 23 червня в Науково-методичному центрі вищої та фахової передвищої освіти в онлайн-режимі проходив практичний семінар «Куратор групи як ключовий суб’єкт формування особистості молодого фахівця», в якому взяли участь куратори закладів фахової передвищої освіти. Під час семінару були розглянуті такі питання: куратор групи як ключовий суб’єкт виховної системи закладу освіти; інноваційні комунікативні технології в роботі куратора, інформаційно-ресурсне забезпечення освітнього процесу в умовах діджиталізації суспільства; національно-патріотичне виховання як чинник формування загальнолюдських та національних цінностей студентської молоді та інші.
         На другий день семінару фактично було заочне перебування учасників заходу в Ірпінському економічному коледжі.

Представники Ірпінського економічного коледжу поділилися досвідом співпраці та налагодження міжнародних зв’язків з Wyzsza Szkola Gospodarki (Університет економіки, м. Бидгощ), досвідом проведення спільних виховних і позааудиторних заходів та партнерських занять викладачами і класними керівниками коледжу,Ірпінського академічного ліцею НУБіП України і науково-педагогічними працівниками НУБіП України, а також спільної роботи над профорієнтаційним проєктом «Ліцей – коледж – університет».
Пані Мажена Собчак-Міхаловська - проректор з міжнародних справ, професор WSG, пані Світлана Кашуба - директор Інституту Європейського, професор WSG, Олексій Докучаєв - директор представництва WSG в Україні, доктор філософії з економіки у своєму відео зверненні до учасників семінару розповіли про систему виховної роботи польських ЗВО та особливості системи освіти – навчання впродовж життя, можливості навчання і працевлаштування студентів з України.

Олексій Докучаєв відзначив, що успішно реалізується угода про співпрацю з Ірпінським економічним коледжем. 3 викладачів коледжу пройшли міжнародне стажування на базі польського університету, а студенти старших курсів навчаються за програмою подвійних дипломів.
         Організаторами та учасниками семінару було прийнято рішення щодо проведення восени зустрічі - комунікації польських і українських студентів закладів фахової передвищої освіти.
         Учитель Ірпінського академічного ліцею НУБіП України - кандидат педагогічних наук Наталія Руденко у своєму виступі детально розповіла про ефективність співробітництва та взаємодії в системі «Ірпінський академічний ліцей – Ірпінський економічний коледж – НУБіП України», ознайомила учасників семінару з перевагами проведення інтегрованих та бінарних уроків на базі кабінетів і лабораторій коледжу, занять наукових гуртків: «Основи економіки та менеджменту», «Основи програмування та ІТ», «Біотехнологія, екологія», «Іноземна філологія» під керівництвом науково-педагогічних працівників НУБіП України, проведення профорієнтаційних і виховних заходів та екскурсій у коледжі й університеті.
          Голова методичного об’єднання класних керівників Ірпінського економічного коледжу – досвідчений педагог к.е.н. Валентина Вдович, яка протягом 12 років працювала на посаді заступника директора з виховної роботи, у своїй доповіді «Національно-патріотичне виховання як чинник формування загальнолюдських та національних цінностей студентської молоді» висвітлила систему виховної роботи в коледжі, визначила роль кураторів груп у вихованні здобувачів освіти, ознайомила учасників семінару з традиціями закладу освіти, роботою гуртків та клубів, етнографічного музею «Українська світлиця» та музею історії коледжу, а також порекомендувала ознайомитися з матеріалами інформаційно-методичного супроводу роботи кураторів груп на сайті коледжу.
Неабиякий інтерес у слухачів викликали і доповіді молодих педагогів – Наталії Шмарко та Івана Нечипорука, оскільки робота викладача, куратора групи в умовах карантину у зв’язку з COVID – 19 і дистанційного навчання має свої особливості і потребує вивчення.
          Наталія Шмарко поділилася досвідом художньо-естетичного виховання молоді в умовах карантину, коли кожному з нас так не вистачало живого спілкування, позитивних емоцій, розповіла про досягнення і перемоги студентів коледжу в мистецьких конкурсах, флешмобах, що проводилися в Україні в режимі онлайн, про організовані нею віртуальні екскурсії та перегляд і обговорення вистав Національного академічного драматичного театру імені Франка. Доповідач переконала колег у можливості й ефективності художньо-естетичного виховання молоді в умовах ізоляції.
          Досвідчений організатор брейн-рингів, КВК та інших інтелектуально-розважальних ігор з обдарованими студентами, куратор Іван Нечипорук ознайомив учасників семінару з організацією, методикою і технічним забезпеченням проведення серед команд студентів коледжу та ліцею чемпіонату з ігор в режимі онлайн в умовах карантину, продемонструвавши окремі раунди гри та залучивши слухачів до участі в ній. Особливу зацікавленість у слухачів семінару викликала гра QUIZ. У квітні студенти коледжу взяли участь в інтелектуальній битві третього етапу відкритого кубку “ILIT-QUIZ 2020”. У грі змагалися 14 команд - представники різних навчальних закладів Київщини. Захід вперше проводився в умовах карантину, за що власне отримав слушну приставку «Диванний ILIT-QUIZ 2020». Гра проходила як стрім на каналі YouTube. Емоції, азарт та формування у молоді віри у власні сили та жагу до перемоги – все було по-справжньому! Отож, карантин - не завада, щоб розвиватися!
         А ще в рамках семінару учасники ознайомилися з головними аспектами підготовки фахівців у закладах фахової передвищої освіти, інноваційною педагогічною діяльністю, сучасними вимогами до навчально-методичного забезпечення освітнього процесу.

 

Андрій Сиротенко, заступник директора з виховної роботи

Алла Заболотна, методист