Відокремлений структурний підрозділ
"Ірпінський фаховий коледж
Національного університету біоресурсів
і природокористування України"

7 вересня 2021року педагогічні працівники Ірпінського фахового коледжу взяли участь у науково-педагогічному семінарі «Школа педагогічної майстерності» в режимі онлайн. Метою зібрання стало підвищення якості освітньо-виховного процесу, посилення теоретичної і практичної педагогічної підготовки викладачів, зростання рівня психолого-педагогічної майстерності педагогічних працівників.

Семінар було проведено під головуванням доктора філологічних наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи Шинкарука В.Д., який ознайомив учасників з програмою заходу.

Було заслухано доповідь Рудика Я.М., кандидата педагогічних наук, доцента кафедри управління та освітніх технологій, який поінформував та охарактеризував основні напрями застосування ІКТ науково-педагогічними працівниками в умовах вищої освіти. Ознайомив з перевагами та труднощами застосування інформаційних ресурсів викладачами в умовах освітнього процесу. Запропонував сформувати у викладачів навички пошуку інформаційних ресурсів. Надав інформацію про можливості ІКТ для виконання профорієнтаційної та управлінської діяльності.

З теми «Віртуальна реальність в освіті: нові можливості для навчання студентів» Кучай О.В, доктор педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, визначив особливості використання віртуальної реальності в процесі навчання. Також ознайомив викладачів з основними тенденціями розвитку VR I AR технологій у навчанні. Акцентував на перевагах віртуальної реальності в процесі навчання.

Було прослухано доповідь «Цифрові тренди в освіті» Прохорчука О.М., кандидата педагогічних наук, доцента кафедри педагогіки, асоційованого члена РМУ при МОН. Він ознайомив викладачів із основними тенденціями впровадження новітніх цифрових технологій у освітній процес та їх перспективами.

А Васюк О.В., доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки зосередила увагу на основних аспектах організації дистанційного навчання в закладах вищої освіти за кордоном. Ознайомила з перевагами і недоліками застосування цього навчання.

Долучилася до дискусії Омельченко Л.М., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, з питань профілактики професійного вигорання.

Доповіді, виголошені на семінарі, свідчать, що на сьогодні актуальними є питання з використання сучасних новітніх технологій. Нині в Україні на всіх рівнях освіти широкого розвитку набуває дистанційна форма навчання, що надає можливість індивідуалізувати процес набуття знань, умінь, навичок і способів пізнавальної діяльності людини, який відбувається, в основному, за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників навчального процесу у спеціалізованому середовищі, що функціонує на базі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Тетяна Мірча,

методист коледжу