Відокремлений структурний підрозділ
"Ірпінський фаховий коледж
Національного університету біоресурсів
і природокористування України"

27 лютого 2023 року викладачки історії Олена Куракіна та Тетяна Семененко організували та провели студентський круглий стіл «Незгодні – право на пам’ять», присвячений 50-річчю існування дисидентського руху в Україні. Захід, що пройшов в онлайн-режимі, складався з двох секцій, присвячених ролям особистостей та громадських організацій у цей період. До участі в круглому столі долучилися студенти Ірпінського фахового коледжу НУБіП України та гості заходу.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулася Олена Куракіна, голова циклової комісії гуманітарних дисциплін, викладачка історії, наголосивши на важливості дисидентського руху, який торував наступним поколінням дорогу до незалежності України.

Після слів привітання Яна Лотанюк, студентка Новокаховського приладобудівного фахового коледжу, представила до уваги доповідь на тему:

«Василь Стус». У своїй промові доповідачка охарактеризувала визначну особистість з точки зору її потужного впливу на відродження і становлення наприкінці XX століття вільної і незалежної держави Україна.

Наступний доповідач, Іван Вагнер, студент групи 209-К, присвятив виступ висвітленню поглядів відомого українського політика, дисидента, колишнього лідера Народного Руху України Івана Драча, відмітивши його неоціненний вклад у здобуття незалежності України.

Тарас Скрипник, студент групи 208-К, своєю доповіддю ставив за мету висвітлення ідей видатного дисидента, публіциста, політичного та громадського діяча України, одного з центральних дійових осіб українського національно-визвольного руху кінця ХХ століття Левка Лук’яненка, наголосивши на його абсолютній відданості меті здобуття Україною суверенітету та державної цілісності.

На завершенні засідання Тетяна Семененко, завідувачка відділення підприємництва та інформаційних технологій, викладачка історії, підсумувала, що діяльність дисидентського руху розглядається як феномен в світовій історії, коли на захист української самобутності піднялося хоч і нечисленне, але самовіддане покоління борців. Зорганізувавшись в дисидентський рух, воно засвідчило, що з розгромом ОУН і УПА традиції руху опору в Україні не припинилися, що ідея Української самостійної соборної держави - невмируща.

 

 

Олена Куракіна,

голова циклової комісії гуманітарних дисциплін,

 викладачка історії